K2

Omega-3, klíč ke zdravějšímu já

Co jsou a proč jíst omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3, klíč ke zdravějšímu já

Možná máte ve svém okolí nadšeného sportovce, který vám ve výčtu svých suplementů zmínil právě omega-3. Mezi lidmi, kteří vystavují své tělo zvýšené fyzické zátěži je doplňování omega-3 mastných kyselin už zaběhlá rutina. Pojďme se ale podívat na to, proč by je neměli opomínat ani lidé, kteří sportu neholdují. Třeba naši prarodiče nebo dokonce děti.


Omega-3 jsou dvě polynenasycené mastné kyseliny – EPA a DHA. A právě tyto dvě látky jsou nepostradatelnou složkou buněčných membrán v nervových buňkách a mozku. Důležitým zdrojem obou těchto látek jsou převážně tučné mořské ryby, například tuňák, treska nebo losos. Jejich olej má příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém, napomáhá správnému fungování pohybového aparátu. Zlepšuje rovněž budování svalové hmoty. V těhotenství je neméně důležitý pro správný vývoj zraku a mozku nenarozeného dítěte a stejně tak je velmi zásadní pro již kojící ženy, jeho dostatek v mateřském mléce totiž přispívá ke správnému vývoji kojence.


Jak mohu svému tělu dopřát omega-3, když nejím ryby?

Většina z nás si ze svého dětství pamatuje maminku blížící se k nám pomalým krokem s polévkovou lžící plnou rybího tuku. Kdo si to nepamatuje osobně, možná si vzpomene na scénu z nejednoho staršího filmu, kde stárnoucí paní s děravou pamětí opakovaně nutí malého herce polykat jednu lžíci rybího tuku za druhou. Naštěstí, doba pokročila, a my už si dnes můžeme rybí tuk, nazývaný také jako omega-3 mastné kyseliny, pořídit v kapslích a jeho konzumování se tak stalo příjemné.. 


Rybu nebo pilulku?

Zatímco drtivá většina obyvatel žijících v přímořských státech, kde je čerstvých ryb dostatek, je konzumuje pravidelně, u lidí, kteří žijí ve vnitrozemí je na jídelníčku vídáme spíše sporadicky. Tím se dostáváme do bodu, proč je důležité rybí tuk přijímat nejen ve stravě, ale převážně v jejích doplňcích.

Obecně si můžeme říct, že pokud si nedáme nějakou z více tučných ryb alespoň dva až třikrát v týdnu, s největší pravděpodobností máme ve svém organismu omega-3 mastných kyselin nedostatek a stojí za zvážení, zda bychom neměli tělu chybějící složku dodat pomocí doplňku stravy. 


V dnešní době je na trhu již řada preparátů od různých firem, které mají za úkol hladinu rybího tuku v těle optimalizovat. Dokonce jsou známé i přípravky speciálně určené pro děti. Například firma Naturamed nabízí rybí tuk pro děti OmegaMarine Rybičky v zábavných kapslích. Ve tvaru rybiček si tak jejich užívání oblíbí i ti nejmenší.


 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se