Vitamín K2, odborně nazývaný menachinon, je součástí širší skupiny vitamínů K, které si tělo neumí vytvořit v dostatečném množství samo. Přirozeně se vyskytuje v některých živočišných a fermentovaných potravinách, zatímco vitamín K1 se nachází v rostlinných zdrojích. Co mají tyto dva vitamíny naopak společné, je rozpustnost v tucích i základní chemická struktura.
Máte v jídelníčku dostatek vitamínu K2?
Mezi přirozené zdroje vitamínu K2 patří:
- fermentované sójové produkty, jako nattó nebo miso,
- tvrdé a polotvrdé sýry – například Gouda, Ementál nebo Edam,
- vejce, zejména žloutky,
- kuřecí maso, játra a další vnitřnosti,
- kysané zelí a jiné fermentované potraviny.
Živočišné zdroje vitamínu K jsou vhodné také proto, že vitamín K je rozpustný v tucích a v živočišných surovinách se s nimi nachází společně. V případě vitamínu K1 je vhodné cíleně kombinovat rostlinné suroviny vitamínu K s tuky, například v podobě kvalitního rostlinného oleje, avokáda nebo ořechů.
Vitamín K1
- Zelenina: špenát, kapusta, brokolice, růžičková kapusta
- Rostlinné oleje: řepkový, sójový
- Řasy
- Obilné trávy (např. vojtěška)
Vitamín K2
- Fermentované potraviny: nattó, miso, kysané zelí
- Tvrdé a polotvrdé sýry
- Vejce, zejména žloutky
- Kuřecí maso, játra a další vnitřnosti
Kdy užívat doplňky stravy
Vitamín K2 se v běžné stravě vyskytuje méně často než vitamín K1, který přijímáme přirozeně například z listové zeleniny. Pokud jíte převážně rostlinnou stravu, vynecháváte maso, sýry a fermentované potraviny, může být vhodné vitamín K dodat tělu formou doplňků stravy. Vitamín K1 je totiž hůře vstřebatelný než vitamín K2, který zůstává v krevním oběhu déle.

Vitamín K a vitamín D – proč je přijímat oba
Vitamíny K a D jsou často zmiňovány společně – a není to náhoda. Oba přispívají k udržení normálního stavu kostí, každý ale jiným způsobem. Zatímco vitamín D podporuje vstřebávání vápníku z potravy, vitamín K pomáhá aktivovat bílkoviny, které podporují přirozený tok vápníku v organismu. Ten se tak může dostat tam, kde je ho třeba.
Vitamín K i vitamín D jsou rozpustné v tucích, kvalitní doplňky stravy s vitamíny K a D proto zároveň obsahují i tuky.
Něco navíc: recept plný vitamínu K
Připravte si večeři s dostatkem bílkovin, tuků a vlákniny bohatou na vitamín K2. Obložený chléb budete mít připravený za chvilku.
Suroviny na 2 porce:
- 2 plátky celozrnného nebo kváskového chleba, 1 menší kuřecí prso, 2 vejce, 2 plátky polotvrdého sýra, 1 lžička hořčice, 1 lžíce řepkového oleje, několik lístků salátu nebo baby špenátu, špetka soli a pepře.
Postup :
- Kuřecí prso nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a orestujte dozlatova na řepkovém oleji.
- Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na chleba naneste tenkou vrstvu hořčice, přidejte kuřecí maso, vejce a plátek sýra.
- Přidejte listy salátu, případně další oblíbené suroviny jako rajče, okurku nebo avokádo.
- V případě, že dáváte přednost teplé večeři, je možné obložený chléb přiklopit dalším plátkem a nechat zapéct, ze zeleniny připravte oblohu či malý salát.
To nejdůležitější z článku Co je vitamín K2?
Vitamín K je důležitou součástí jídelníčku. Pomáhá udržovat normální srážlivost krve a podílí se na zdraví kostí. Důležitý je jeho příjem spolu s tuky a s vitamínem D, který účinek vitamínu K přirozeně doplňuje. Zařazujte pravidelně živočišné výrobky, případně zvažte doplňky stravy s kombinací vitamínu K2, vitamínu D3 a tuků. Všechny uvedené složky jsou například v doplňku stravy Vitamín K2 Complex.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx































