K2

K čemu je vitamín K a který jeho typ je chytré doplňovat?

Nejméně známým vitamínem je právě tento. Přitom byl jeho objev oceněn Nobelovou cenou. Pojďte se s námi podívat na to, k čemu je vitamín K a v čem je jeho specifikum.

K čemu je vitamín K a který jeho typ je chytré doplňovat?

Pamatujte si dvě písmena K

Podle toho budete vždy vědět, k čemu je vitamín K dobrý. Jsou to:

Kosti - vitamín K se podílí na procesu ukládání vápníku z krevního řečiště do kostí, čímž podporuje jejich kvalitu a odolnost.

Krev - vitamín K je taky důležitý pro správné srážení krve. Vše je ale propojeno a i tady je důležitý zmíněný vápník. Nadbytek kalcia v krvi není dobrý proto, že se může hromadit a ulpívat na cévních stěnách. Vitamín K pomáhá tomu, aby tomu tak nebylo.

Vitamín K je rozpustný v tucích a proto bychom ho měli i s tuky přijímat. Díky tomu se dobře vstřebá. 

Většina lidí má nejspíš nedostatek vitamínu K

Je zajímavé, že obyvatelé jednotlivých zemí se v tomto směru liší. Vliv má i to, co se obecně v daném státě obvykle konzumuje. Vitamín K existuje ve dvou formách, a to vitamín K1 a vitamín K2.

  • Vitamín K1 obsahuje hlavně zelená a listová zelenina. Není problém najít jeho zdroje - může to být kapusta, brokolice, špenát, listové saláty a další. 
  • Vitamín K2 najdeme v menší míře ve vajíčkách a kvalitních mléčných výrobcích - zvířata, která je produkují, by měla být krmena přirozenou potravou, jako je čerstvá tráva. 

Největším zdrojem vitamínu K2 je ale tzv. natto, neboli fermentovaná sója. Je to oblíbená pochoutka v Asii, u nás bychom ji ale těžko našli v něčí lednici.

Nedostatek vitamínu K2 proto ohrožuje většinu populace. Je dobré ho doplňovat už ve středním věku, abychom podpořili odolnost kostí a zubů. V důchodovém období mnohdy scházejí organismu i další živiny a vlastně se i zvyšují nároky. Protože je důležité udržet si funkční pohybový aparát, nezapomeňte na vitamín K pro své kosti.

Jak doplnit vitamín K?

Může být součástí doplňků stravy se širším složením, nebo je k mání samostatně. Jak jsme zmínili, je lepší užívat ho během jídla kvůli vstřebávání. Vitamín K doporučujeme dodávat tělu pravidelně a nepřekračovat doporučené dávkování.

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, nebo se potýkají se srdečními problémy atp., by měli doplňky stravy s vitamínem K konzultovat s lékařem.



Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se