K2

K čemu je vitamín K a který jeho typ je chytré doplňovat?

Nejméně známým vitamínem je právě tento. Přitom byl jeho objev oceněn Nobelovou cenou. Pojďte se s námi podívat na to, k čemu je vitamín K a v čem je jeho specifikum.

K čemu je vitamín K a který jeho typ je chytré doplňovat?

Pamatujte si dvě písmena K

Podle toho budete vždy vědět, k čemu je vitamín K dobrý. Jsou to:

Kosti - vitamín K se podílí na procesu ukládání vápníku z krevního řečiště do kostí, čímž podporuje jejich kvalitu a odolnost.

Krev - vitamín K je taky důležitý pro správné srážení krve. Vše je ale propojeno a i tady je důležitý zmíněný vápník. Nadbytek kalcia v krvi není dobrý proto, že se může hromadit a ulpívat na cévních stěnách. Vitamín K pomáhá tomu, aby tomu tak nebylo.

Vitamín K je rozpustný v tucích a proto bychom ho měli i s tuky přijímat. Díky tomu se dobře vstřebá. 

Většina lidí má nejspíš nedostatek vitamínu K

Je zajímavé, že obyvatelé jednotlivých zemí se v tomto směru liší. Vliv má i to, co se obecně v daném státě obvykle konzumuje. Vitamín K existuje ve dvou formách, a to vitamín K1 a vitamín K2.

  • Vitamín K1 obsahuje hlavně zelená a listová zelenina. Není problém najít jeho zdroje - může to být kapusta, brokolice, špenát, listové saláty a další. 
  • Vitamín K2 najdeme v menší míře ve vajíčkách a kvalitních mléčných výrobcích - zvířata, která je produkují, by měla být krmena přirozenou potravou, jako je čerstvá tráva. 

Čo obsahuje vitamín K? Největším zdrojem vitamínu K2 je ale tzv. natto, neboli fermentovaná sója. Je to oblíbená pochoutka v Asii, u nás bychom ji ale těžko našli v něčí lednici.

Nedostatek vitamínu K2 proto ohrožuje většinu populace. Je dobré ho doplňovat už ve středním věku, abychom podpořili odolnost kostí a zubů. V důchodovém období mnohdy scházejí organismu i další živiny a vlastně se i zvyšují nároky. Protože je důležité udržet si funkční pohybový aparát, nezapomeňte na vitamín K pro své kosti.

Jak doplnit vitamín K?

Může být součástí doplňků stravy se širším složením, nebo je k mání samostatně. Jak jsme zmínili, je lepší užívat ho během jídla kvůli vstřebávání. Vitamín K doporučujeme dodávat tělu pravidelně a nepřekračovat doporučené dávkování.

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, nebo se potýkají se srdečními problémy atp., by měli doplňky stravy s vitamínem K konzultovat s lékařem.



Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se