K2

Vitamín K2 v potravinách: tady kvalitu ošidit nemůžete

Nepříliš známý vitamín, který však plní životně důležité funkce. Slyšeli jste o něm? A víte, kde hledat vitamín K2 v potravinách? Napovíme vám, že tu hraje hlavní roli jejich kvalita.

Vitamín K2 v potravinách: tady kvalitu ošidit nemůžete

Vitamín K2 je nejméně známý

Ale stejně jako jeho kolegové je nezbytný pro naše zdraví. Vitamín K2 známe teprve od počátku 20. století, nicméně od té doby už přece jen uběhla pěkná řádka let. Zásadním objevem bylo, že je třeba rozlišovat dvě varianty vitamínu K: vitamín K1 a vitamín K2. Mají totiž jak odlišné působení, tak zdroje.

Na co je vitamín K2 dobrý?

Jednoduchá poučka říká, abychom si zapamatovali dvě K, jako Kosti a Krev. Vitamín K totiž pomáhá ukládat vápník, který se ze stravy vstřebá do krve, až do kostí. Tam tvoří stavební prvek kostní hmoty. Kdyby se naopak hromadil v krvi, mohl by se začít usazovat v cévních stěnách, což vede k mnoha problémům.

Vitamín K je tedy jakýsi nenápadný pomocník či převozník vápníku, bez kterého se nelze obejít. Víte, kde je vitamín K2 v potravinách?

Zajímavost: zdroje vitamínu K2 jsou ve farmářských produktech

Co se týče jiných vitamínů, nehraje původ jejich zdrojů až tak markantní rozdíl. Zde je to ale jinak: ze všeho nejvíc najdeme vitamín K2 v potravinách farmářského původu. Tedy ve vejcích od slepic, které žily ve volném chovu či v mléčných produktech z mléka krav, které se mohly pást ve volné přírodě. 

Ukázalo se totiž, že zvířata živená průmyslovými krmivy žijící ve vnitřních prostorách a stísněných podmínkách neprodukují mléko, maso či vejce s dostatečným obsahem vitamínu K2. Ani takové potraviny ale nelze označit za nějaký superzdroj. Tím je tzv. natto – fermentované sojové boby.

Vitamín K nalezneme mléčných produktech z mléka krav, které se mohly pást ve volné přírodě. 

Pochoutka z Asie – natto

Natto, někdy také nattó, jsou sojové boby fermentované bakterií Bacillus subtillis. Mnohdy se mu říká sýr natto, ale jelikož se nejedná o produkt z mléka, jde spíš jen o vizuální podobu s běžným sýrem. Je snadněji stravitelný než sója v jiné podobě. 

Na nattu je nejzajímavější to, že obsahuje vysoké množství vitamínu K2. Pokud byste ho konzumovali pravidelně, vitamín K byste tak dobře doplnili.

Bohužel je to zároveň potravina, která se na českém stole objeví jen velkou náhodou. Doporučujeme tedy poohlédnout se také po doplňcích stravy s vitamínem K2.
 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se