K2

Co dělat, když teče krev z nosu? Rozhodně se nezaklánět!

První pomoc jsme měli ve škole všichni, ale čím víc je to let, tím méně si pamatujeme. Víte, co dělat, když teče krev z nosu a čemu se radši vyvarovat?

Co dělat, když teče krev z nosu? Rozhodně se nezaklánět!

Pro začátek teorie: proč teče krev z nosu?

I když je pohled na proudy krve pro mnohé náročný a leckdo dokonce omdlí, situace ve skutečnosti není tak vážná. Krev teče z nosu proto, že popraskají droboučké cévy. A jelikož je jich velké množství, může to zdánlivě vypadat na pořádnou krevní ztrátu. 

Příčinou může být třeba jen suchý vzduch v místnosti, rýma, krevní tlak, úraz, nebo třeba nedostatek vitamínu C. Někteří lidé na krvácení z nosu trpí často, jiné to potká dvakrát za život. I když nejde o nic vážného, při podezření se raději obraťte na lékaře, ať máte jistotu. 

Nesnažte se krev poslat zpátky

Co má vytéct musí ven. Krev z nosu nelze poslat zpět tím, že zakloníte hlavu. To je skutečně špatný nápad, protože hrozí vdechnutí krve a následné dušení. V prvé řadě zkuste zachovat klid. 

Naopak se předkloňte a nechte krev volně vytéct, ideálně nad umyvadlem. Pokud není ta možnost, poslouží kapesníky nebo jakákoli savá tkanina.

Nemačkejte si nos, aby krev netekla – když už, tak oblast na úrovni očí. 

Krve může být více či méně a i když je to nepříjemné, vše potrvá pár minut. Pomáhá studený mokrý ručník nebo obklad zezadu na krk – chlad podpoří stažení cév a tím se přirozeně zastaví krvácení.

Co dělat, když teče krev z nosu? Rozhodně se nezaklánět!

Vliv má i vitamín K a vitamín C

Z dlouhodobého hlediska pomáhá užívat Céčko a Káčko z více důvodů. Vitamín C se doporučuje při zvýšené krvácivosti proto, že podporuje kvalitu cévních stěn. Vitamín K2 má zase vliv na krevní srážlivost. Navíc jde o vitamín, který je hodně složité získat z běžné stravy. Co obsahuje vitamín K? Jeho zdrojem jsou fermentované produkty, především sója. 

U obou vitamínů platí, že nefungují jako první pomoc při krvácení z nosu. Pomáhají dlouhodobě. 

Doufáme, že se vám dnešní článek líbil a dozvěděli jste se co dělat, když teče krev z nosu. Další zajímavosti o vitamínu K2 se dozvíte v ostatních článcích na blogu. 
 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se