K2

Co obsahuje vitamín K? Zásobte svou lednici zelenými potravinami!

Vitamín K je vynikající živinou pro srážlivost krve, zdravé srdce a odolné kosti. Ale kde ho získat? Víte, co obsahuje vitamín K? Prozradíme vám, jaké dobroty nakoupit.

Co obsahuje vitamín K? Zásobte svou lednici zelenými potravinami!

K čemu je dobrý vitamín K?

Mezi ostatními vitamíny patří mezi ty nejméně známé. Je to škoda, jelikož se podílí na několika klíčových činnostech, bez kterých se tělo neobejde:

  • Je součástí procesu srážlivosti krve,
  • pomáhá ukládat vápník z krve do kostí,
  • pečuje o srdce a cévní systém.

Vitamín K známe ve dvou podobách, rozepisujeme se o nich níže. Obecně platí, že ho máme v jídelníčku spíše nedostatek, především pak vitamínu K2. Přečtěte si, co obsahuje vitamín K:

Vitamín K1 hledejte v zelenině

Listový salát, kapusta, špenát, brokolice nebo kadeřávek – to je jen pár zástupců zelené barvy, která vás na přítomnost vitamínu K1 upozorní. Tuto formu vitamínu K není tak obtížné získat. Zeleninu bychom měli jíst všichni, a navíc ji seženeme v každém obchodě či na zahrádce. 

Zároveň se zjistilo, že vitamín K1 je organismem poměrně špatně využit. Vstřebá se ho jen část a zbytek je vyloučen.

Potraviny bohaté na vitamín K

Vitamín K2 má velmi neobvyklý zdroj

Náš jídelníček jednoznačně obsahuje převahu vitamínu K1. Potřebný je ale také jeho bráška K2. Vitamín K2 se vyskytuje ve fermentovaných potravinách, zejména v tzv. natto sýru – pochoutce ze sojových bobů. Ta je ale doma v Asii, ne u tady u nás. Menší množství vitamínu K2 bychom našli i ve vajíčkách a mléce farmářského původu. 

Zajímavost: vitamín K2 je také v malém množství tvořen střevními bakteriemi. Další důvod, proč se pečlivě starat o svůj mikrobiom!

Na užívání vitamínu K by si měli dát pozor lidé užívající léky na ředění krve. V takovém případě doporučujeme konzultaci s lékařem. Jinak však platí, že bychom všichni měli myslet na dostateční příjem Káčka. Snažte se každý den sníst něco, co obsahuje vitamín K nebo zauvažujte o kvalitním doplňku stravy. Vaše srdce a kosti vám budou vděčné!

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se