K2

Vitamín K – nedostatek může způsobit poruchy srážlivosti krve

Káčko je celkem specifický a méně známý vitamín. I když má vitamín K nedostatek poměrně vzácný, je fajn myslet na jeho dostatečný příjem. K čemu všemu nám slouží?

Vitamín K – nedostatek může způsobit poruchy srážlivosti krve

Vitamín K a jeho podoby

Jako vitamín K souhrnně označujeme hned několik podobných sloučenin potřebných pro fungování těla. Těmi nejznámějšími jsou vitamín K1 a vitamín K2. Přijímáme je v potravě, ale v určitém množství si je tělo dovede vytvořit ve střevech. Tomuto procesu pomáhají přátelské bakterie střevní mikroflóry, o kterou bychom se měli náležitě starat. 

  • Vitamín K1 nalezneme v zelené zelenině, jako je kapusta, špenát, salát, brokolice a mnohé další. V jídelníčku bychom ho tedy měli mít dostatek. 
  • Vitamín K2 se v potravě vyskytuje málo – obsahují ho fermentované potraviny. Vůbec nejvíc je ho v tzv. nattu – sojových bobech. Méně pak třeba v kysané zelenině. Vitamín K2 je užitečné doplňovat ve výživových doplňcích. 

Role vitamínu K

Nejzásadněji nám Káčko prospívá v tom, že se podílí na srážlivosti krve a podporuje kvalitu kostí. Spolupracuje s vápníkem a pomáhá ho ukládat z krevního řečiště do kostní hmoty. Vitamín K je užitečný pro všechny, kteří trpí třeba na krvácivost z nosu. 

Zajímavost: písmeno K, které dalo tomuto vitamínu název, je odvozeno od německého slova Koagulation – srážení krve. 

Vitamín K – nedostatek

V našich končinách je docela vzácný, jelikož vitamín K přijímáme ze stravy. Jiná situace je ale u lidí, kteří trpí poruchou vstřebávání živin. Nedostatek vitamínu K se může objevit také u těch, kteří užívají dlouhodobě antibiotika – ty totiž ničí střevní mikroflóru, která je nezbytná pro vlastní tvorbu vitamínu K. Dále se týká alkoholiků, osob s onemocněním jater či novorozenců, jejichž zažívací trakt prozatím neumí vitamín K vytvořit v potřebném množství. Nedostatek vitamínu K se projeví zejmnéna poruchou krevní srážlivosti.

Vitamín K – nedostatek může způsobit poruchy srážlivosti krve - ilustrační obrázek

Doplňky stravy s vitamínem K

Rozhodnete-li se řešit u vitamínu K nedostatek pomocí výživových doplňků, zaměřte se v jejich složení hlavně na obsah vitamínu K2. Na rozdíl od vitamínu K1 ho přijímáme ve stravě mnohem méně a má o něco důležitější roli. 

Pozor – ti, kteří užívají léky na ředění krve, by se o doplňování vitamínu K měli poradit s lékařem!
 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se