K2

K2: vitamín rozpustný v tucích, který je důležitý pro krevní srážlivost

Už jste o něm slyšeli? Pokud ne, v tomto článku se dozvíte vše, co tento vitamín rozpustný v tucích umí, a proč je vlastně tato jeho vlastnost dobrá.

K2: vitamín rozpustný v tucích, který je důležitý pro krevní srážlivost

O co se v těle stará vitamín K? 

Jeho hlavním úkolem je pomoci procesu, během kterého se ukládá vápník z krve do kostí. Bez něj by to zkrátka nešlo. Jednak je důležité, aby se vápník ukládal a tvořil kostní hmotu, jelikož to znamená mít pevné a odolné kosti. Druhak není dobré, aby se vápník koncentroval v krevním řečišti – časem by měl tendenci ulpět v cévních stěnách, které by byly v důsledku toho náchylnější k poškození. 

Známe dva druhy tohoto vitamínu rozpustného v tucích – vitamín K1 a vitamín K2.

Vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě

Tyto živiny můžeme rozdělit do dvou základních skupin:

Vitamíny rozpustné ve vodě, tedy vitamín C a vitamíny skupiny B, není tak komplikované získat. Najdeme je v mnoha potravinách, které jíme každý den. Snadno si proto vytvoříme zásobu vitamínů rozpustných ve vodě, ale stejně jednoduše ji taky ztratíme. To, co organismus aktuálně nespotřebuje, se hned vyloučí močí. 

Vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) si naopak tělo dovede uložit do zásoby o něco déle. Daní za tuhle výhodu je fakt, že už nejsou tak běžně dostupné v jídle. Respektive, mají své konkrétní zdroje. Co se týče vitamínu K2, ten najdeme ve velice speciální surovině: fermentovaných sojových bobech. O něco méně pak i v jiných fermentovaných produktech. I když jsou nesmírně prospěšné i z dalších důvodů, jíme je spíš svátečně. 

Fermentované sójové boby jsou bohaté na vitamín K2

Jak doplnit vitamín K2?

Už jsme se zmínili, že je to vitamín rozpustný v tucích a proto je fajn užívat ho společně s nějakým tukem. Ať už se bude jednat o potravinový zdroj Káčka, nebo doplněk stravy. Co obsahuje vitamín K? Zásobte svou lednici zelenými potravinami!

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se