K2

Jaké má srážlivost krve hodnoty a jak poznat, že je něco v nepořádku?

Krevní rozbor nám dává důležité informace o našem zdraví. Jaké má srážlivost krve hodnoty? A jak poznám, že může být něco špatně? Odpovědi se dozvíte v tomto článku.

Jaké má srážlivost krve hodnoty a jak poznat, že je něco v nepořádku?

Srážení krve neboli hemokoagulace

Tento proces je značně komplikovaný a lze jej vysvětlit v několika rovinách. Principem je přeměna tekuté krve na nerozpustný gel, jinak řečeno se zahustí. Vytvoří se jakási síť, do které se zachytí krevní destičky a červené krvinky. Můžeme si to představit třeba jako ucpaný cedník. 

Hodí se nám to v případě, že se poraníme. Díky srážení krve si tělo vytvoří vlastní pomyslnou náplast, zastaví se krvácení a tím pádem nevykrvácíme. 

Srážlivost krve ale známe i z jiného pohledu - může jít o stav vyžadující lékařskou péči, protože je zapotřebí mít hodnoty v normě. Pokud by se krev srážela příliš pomalu, hrozí mnoho komplikací.

Srážlivost krve - hodnoty

Ti, kteří už hodnoty krve řešili, budou nejspíš znát zkratku INR. U zdravého člověka považujeme za normální rozsah 0,8-1,2. Mnoho lidí však užívá léky na ředění krve a u nich bude číslo jiné. Je třeba konzultovat situaci s lékařem a nesnažit se řídit se babskými radami. 

Proč vlastně hodnoty srážlivosti krve sledujeme? Abych včas odhalili případný problém. Špatná hemokoagulace je rizikovým faktorem závažných zdravotních stavů.

Jaké má srážlivost krve hodnoty a jak poznat, že je něco v nepořádku? - ilustrační obrázek

Jak doma poznám, že se něco děje? 

Upozornit vás může časté krvácení z nosu, zvýšená tvorba modřin a nebo obyčejná drobná poranění, která však mají tendenci masivněji krvácet. 

Vliv má celá řada vrozených i získaných chorob. Hlavním problémem je zde vyšší tvorba krevních sraženin. Ty mohou doputovat k srdci či mozku, kde jako špunt uzavřou přívod důležité cévy a orgán zůstane nezásobený. 

V domácích podmínkách si tedy můžete povšimnout náznaků špatné krevní srážlivosti. Je ale jasné, že bez návštěvy lékaře a krevních testů to nepůjde.

Život s poruchou krevní srážlivosti

Ať už jsou příčiny a projevy jakékoli, je důležité upravit svůj životní styl. Samozřejmostí jsou obecná doporučení - nepít alkohol, nekouřit, racionálně upravit jídelníček, vyvarovat se stresu. 

Jaké jsou specifické rady? Lidé s tímto problémem by měli každé užívání léků konzultovat. Mnoho jich totiž ovlivňuje krevní srážlivost. Je dobré dbát na stabilní hladinu vitamínu K. Důležitá je také dobrá hodnota krevního tlaku. Při dlouhém sezení a cestování mohou pomoci kompresní punčochy a ideální je pravidelný pohyb. 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se