K2

Natto patří mezi nejbohatší potraviny obsahující vitamín K. Co to ale je?

Někdy se považuje za sýr, jiným připomíná spíš tempeh. Co je to natto a jaké další potraviny obsahující vitamín K můžete zařadit do svého jídelníčku?

Natto patří mezi nejbohatší potraviny obsahující vitamín K. Co to ale je?

Natto není jen pochoutkou pro vegany

Jde o fermentované sójové boby. Právě původní surovina vede často lidi k myšlence, že je natto typickým pokrmem veganů, jako třeba tofu. Natto je pokladem japonské kuchyně a tak si na své přijdou všichni milovníci asijských chutí. Přestože jste o něm zatím možná neslyšeli, dá se už docela snadno koupit převážně ve zdravých výživách.

Během výroby dochází k fermentaci sóji, čímž se stává stravitelnější a zároveň je obohacena o bakterie prospívající našemu zažívání.

Natto má oříškovou, navinulou chuť a pravdou je, že je potřeba si na ni zvyknout. Určitě je lepší ho kombinovat. V Asii se používá jednak jako dochucovadlo jiných pokrmů, nebo se konzumuje samotné. 

Natto je plné vitamínu K2

Ptáte se, proč byste vlastně vůbec měli natto jíst? Důvodem je vysoký obsah vitamínu K2. Tento typ vitamínu totiž nenalezneme v jídelníčku často, přestože je pro nás důležitý. Natto patří mezi vůbec nejbohatší potraviny obsahující vitamín K2. Samozřejmě ho najdeme i jinde - třeba ve fermentované zelenině, vejcích a mléčných produktech. Jenže je ho tam ve srovnání s nattem o dost méně. A k čemu vlastně ten vitamín K potřebujeme? 

Vitamín K pro zdravé kosti a správnou krevní srážlivost

Tento vitamín K je ze všech ostatních asi nejméně známý. A přitom byla za jeho objev udělena Nobelova cena. Patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích a známý je ve dvou typech: vitamín K1 a vitamín K2.

  • Vitamín K1 není až tak složité získat - nalezneme ho hlavně v zelené a listové zelenině. Brokolice, kapusta, špenát nebo mangold nám dodají slušnou porci vitamínu K. 
  • Vitamín K2 je složité získat proto, že jeho zdrojů je málo. Protože potřebujeme oba typy, doporučujeme jak častou konzumaci potravin bohatých na vitamín K, tak doplňování typu K2.

Díky vitamínu K je zajištěn správný proces srážení krve. Dále pomáhá v organismu hospodařit s vápníkem. Ten se z krve ukládá do kostí a tvoří zde kvalitní hmotu.

Jak doplňovat vitamín K?

Orientujte se spíše na typ K2. Doporučujeme užívat ho po jídle, jelikož se vstřebává za přítomnosti tuků. O suplementaci vitamínu K by se měli poradit s lékařem lidé, kteří užívají léky na ředění krve a nebo řeší problémy se srdcem či krevní srážlivostí. 


Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se