K2

Vitamíny na žíly a cévy – znáte ty nejdůležitější?

Kdo by nechtěl mít zdravé srdce? Pakliže se o své zdraví zajímáte, nejspíš už víte, že na srdce jsou velice důležité omega-3 kyseliny. Co ale vitamíny na žíly a cévy? Vzpomenete si alespoň na ten nejdůležitější?

Vitamíny na žíly a cévy – znáte ty nejdůležitější?

V hlavní roli vitamín K

Vůbec nejdůležitější mezi vitamíny na žíly a cévy je vitamín K. Káčko přispívá ke správné krevní srážlivosti a má zdokumentované účinky na srdce a cévy. 

Jeho druhým důležitým úkolem je ukládání vápníku z krevního řečiště do kostí. Za pomoci vitamínu D se stará o to, aby se kalcium neusazovalo v cévních stěnách a doputovalo až do kostí. Pokud by se vápník v cévách hromadil, znamenalo by to jejich křehkost a menší odolnost. 

Rozdíl mezi druhy vitamínu K

Známe vitamín K1 a vitamín K2 a od sebe se poměrně liší. 

Vitamín K1 obvykle není složité získat pomocí jídelníčku. Můžete si ho zapamatovat podle zelené barvy – jeho zdrojem je totiž zelená listová zelenina jako je kapusta, špenát, salát, rukola, ale třeba i brokolice. 
Vitamín K2 se v potravě moc nevyskytuje. Něco málo najdeme ve fermentovaných produktech, nejvíc je ho ale v prapodivné potravině zvané natto. Co obsahuje vitamín K? Jsou to fermentované sojové boby a ačkoli bychom je často naši ve stravě Asiatů, na našich talířích se neobjeví prakticky nikdy. 

Oba typy vitamínu K potřebujeme. Jsou rozpustné v tucích, takže si je tělo dovede uložit do zásoby, ovšem i přesto doporučujeme pravidelné doplňování, neboť zásoby nejsou nekonečné.

Kdo by měl doplňovat vitamín K

A zejména vitamín K2? Dá se říct, že vlastně každý, jak už je jasné, potravinových zdrojů vitamínu K2 je málo, jenže my tento vitamín potřebujeme pro krevní srážlivost i zdravé kosti. 

Přece jen se najdou lidé, kteří by na něj skutečně neměli zapomínat. Jednak jsou to senioři, u kterých je kvalita kostí ohrožena věkem a zároveň je zapotřebí udržet si hustotu kostní hmoty.

Vitamíny na žíly a cévy - ilustrační obrázek

Vedle nich se doporučuje vitamín K2 ženám po menopauze. V tomto období dochází k velkým hormonálním změnám, které zapříčiňují zhoršené ukládání vápníku do kostí. Ženy jsou v tomto věku více ohroženy, než muži. 

Kdo by naopak vitamín K užívat neměl?

To přesně určí opravdu jen lékař, ale je nutné podotknout, že na vlastní pěst by neměli Káčko užívat lidé, kteří berou léky na ředění krve nebo na srdce. Obvykle jsou poučeni, že pokud by rádi užívali nějaký doplněk stravy, měli by se předem domluvit s lékařem. Přesto si dovolujeme tuto informaci zmínit, aby nedošlo ke zbytečným nepříjemnostem. Samozřejmostí je, že stejně by měly postupovat i těhotné a kojící ženy.

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se